Spanacul la bebelusi

 

Copilul dumneavoastra isi doreste forta si muschii lui Popeye? Ajutati-l sa dobandesca puteri nebanuite prin dezvaluirea ingredientului secret ascuns in conserva marinarului…..spanacul.

Desi multi copii fac nazuri cand li se ofera spanac, acesta ar trebui introdus in alimentatia copilului dumneavoastra, datorita continutului mare de vitamine: A, B1, B2, B12, C, K (ajuta la mentinerea sanatatii oaselor) acid folic, aminoacizi, glucide si lipide, saruri minerale: fosfor, magneziu, calciu, sulf, potasiu, zinc, cupru, mangan, iod si fier. De aceea, parintii ar trebui sa-i ademeneasca pe cei mici cu povestea fantastica, creata in jurul beneficiilor oferite de consumul de spanac.

Sa facem cunostinta cu spanacul……

Desi nu se cunosc prea multe date despre originile spanacului, datele vehiculate de-a lungul timpului au raspandit ideea ca acesta este originar din vechea Persie, Iranul de azi. Se spune ca negustorii arabi duceau spanacul în India pentru a-l vinde. Dupa aceea, planta a fost introdusa in China unde era cunoscuta sub numele de „Persian vegetable” (leguma persana).

In trecut arabii il foloseau impotriva durerilor de gat si impotriva afectiunilor pulmonare. Incepand cu secolul al VIII-lea, spanacul a fost cultivat în Spania si Franta In Anglia era cunoscut ca „leguma spaniola”.

Daca vorbim despre spanac nu putem sa omitem celebrul personaj de desene animate, Popeye Marinarul, cel care a contribuit la popularizarea si crearea mitului conform caruia consumul de spanac te face puternic.

Spanacul pentru bebelusi

Este foarte important ca inaine sa introduceti spanacul in alimentatia bebelusului dumneavostra sa cereti opinia unui pediatru.

Astfel, este recomandat ca introducerea spanacului in diversificare sa se faca in jurul varstei de 8-10 luni, si asta din cauza cantitatii mari de oxalati continuta de spanac. De aceea, nu este recomandat ca spanacul sa fiarba mai mult de 2 minute pentru ca prin marirea timpului de fierbere, spanacul isi pierde o mare parte din valoarea nutritiva si isi sporeste continutul de oxalati . Totodata, spanacul nu trebuie acoperit in timpul fierberii,caci prin aburi se elimina o parte din acizi, iar apa in care a fiert trebuie aruncata.

Din aceasta cauza, spanacul nu este recomandat sa fie consumat de persoanele care au pietre la rinichi sau care sunt predispuse sa faca pietre la rinichi, de cei care sufera de reumatism, hepatita sau de diferite boli intestinale.

Este bine de stiut:

  • Consumul de spanac ajuta la eliminarea starilor depresive, la imbunatatirea functiilor creierului, acidul folic regasit in spanac ajutand la mentinerea echilibrului psihic.
  • Datorita sarurilor minerale si a vitaminelor aflate in componenta sa, spanacul constituie un remediu pentru cei ce sufera de anemie, sau poate fi folosit ca un calmant pentru sistemul cardiac.
  • Spanacul are un rol purificator al sistemului digestiv. El mai este cunoscut si ca un remediu impotriva gretei sau a constipatiei
  • Spanacul se numara în același timp între legumele cu potentialul cel mai ridicat de a preveni formarea celulelor canceroase.

pediakid-fier-vitamina-b

 Siropul Pediakid Fer + Vitamines B asociază ingredientele active naturale cele mai eficiente pentru optimizarea aportului de fier și vitamine din grupul B, contribuind astfel la combaterea stării de oboseală. Siropul contine: Sirop de Agave (Agave Americana) 40%, apă purificată, fibre de Acacia (Acacia Senegal) 15%, extract hidroglicerinat de plante 7,5% (Spirulină, Morcov-sălbatic, Spanac, Topinambur, Ștevie); pirofosfat de fier (în bază de amidon de porumb, lecitină de soja), concentrat natural de banană (Musa sapientum)  (în bază de maltodextrină), aromă naturală de banane (în baza de maltodextrină şi gumă arabică) conservanți: sorbat de potasiu, benzoat de sodium; vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, B8, B12