Simti nevoia permanenta de ocrotire a bebelusului tau si totodata mentinerea relatiei de dependenta creata inainte de taierea cordonului ombilical? ALAPTATUL este modalitatea prin care intre mama si copil se creaza o noua legatura, mai stransa, mai profunda, care iti ofera un sentiment de implinire sufleteasca deplina, implinirea de a fi mama.
Laptele de mama reprezinta formula ideala pentru alimentatia bebelusilor, contribuind la dezvoltarea optima a sugarului. Astfel, acesta inglobeaza cantitatile perfecte de proteine, vitamine, grasimi si carbohidrati, neputand fi inlocuit de nicio formula de lapte din comert.
Alaptatul la san are efecte benefice atat pentru bebelus cat si pentru mamica. Pe langa faptul ca le ajuta sa se refaca mai repede dupa nastere, le si protejeaza impotriva cancerului de san sau ovarian.
„Reteta” laptelui matern
Laptele matern contine o combinatie optima de proteine, combinatie ce determina o digestie usoara si mai rapida, si anume:60% zer, care confera protectie organismului impotriva infectiilor si 40% cazeina. Pe langa acestea, in laptele matern se mai regasecc proteine precum:
-lisozima, care ajuta la cresterea bebelusului, sprijina dezvoltarea fluorei intestinale, are proprietati inflamatorii
-factorul bifidus, care il protejeaza pe cel mic ipotriva bacteriilor
-imunoglobina protejeaza copilul imptriva bacteriilor si virusurilor si bacteriilor, precum si la evitarea alergiilor
-lactoferina – contribuie la absorbtia fierului
Din “lista ingredientelor esentiale” continute de laptele matern fac parte si grasimile, care reprezinta o sursa importanta de calorii, ajutand la luarea in greutate, la dezvoltarea creierului, dar si la absorbtia vitaminelor. In ceea ce priveste vitaminele, este important de mentionat faptul ca responsabila pentru cantitatea si calitatea vitaminelor este mamica, si asta din cauza faptului ca acestea sunt influentate de vitaminele de care dispune mama in corp. De aceea, foarte important este si alimentatia mamei atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii. Astfel, mamica trebuie sa manance cat mai, sanatos, asta insemnand legume, fructe, carne fiarta sau gratar, multe lichide, renuntarea la tutun, bauturi alcoolice, dar si evitarea medicamentelor. Asa, vei avea grija de viata ta, dar si de cea a micutului tau.
Un rol extrem de important in compozitia laptelui matern il are lactoza, principala sursa de carbohidrati din lapte. Ea asigura 40% din totalul caloriilor furnizate de laptele matern, ajutand la favorizarea proceselor fermentative, stimuleaza absorbtia calciului, fosforului si magneziulu.
Datorita tuturor acestor factori, un copil hranit la san va fi avantajat in cursul vietii, reducandu-se sansele de aparitie a unor boli precum diabet, rahitism, anemie, boli infectioase sau de a deveni obezi.
Prin urmare, profitati de faptul ca aveti sansa de a va ajuta bebelusul sa isi dezvolte propriul sistemu imun si bucurati-va impreuna de momentele de profunda legatura pe care alaptatul la san vi-l ofera.