Agava – „planta minune”

In unele case o intalnesti in ghiveci, o planta ce te tine la distanta, cu tepii orientati spre atac, aratandu-si splendoarea dupa o lunga asteptare, printr-o delicata si catifelata floare. Pretioasa floare pune capat ciclului de viata al plantei, odata cu inflorirea, agava stingandu-se din viata.

    Partea fascinanta a acestei plante abia acum incepe….
Agava – „arborele de minuni” a fost venerat de indieni din America Centrala, sucul de Agava, conform legendei antice indiane fiind un dar al zeilor. Aceasta îmbunatateste procesul de formare a sangelui si de functionare a inimii, stimuleaza peristaltismul intestinal si are un efect reconfortant.


Agava, cunoscuta sub numele de aloe-seculara face parte din familia Agavaceae. Exista peste 200 de specii de agave, dar cea mai cunoscuta este aceasta agava-americana, care a fost adusa din America de catre spanioli. In popor foarte cunoscuta este proprietatea acestei plante de a vindeca diferite boli.
Puterea tamaduitoare se afla în frunzele sale suculente, din seva acesteia obtinandu-se  un indulcitor natural, siropul de agave, care contine vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu, fosfor si crom.  Datorita gustului dulce al agavei, acestei seva este cunoscuta si sub denumirea de „agua miel” sau „apa cu gust de miere”, fiind mai dulce decat zaharul si mai putin vascos decat mierea. In plus, siropul de agave are o putere de indulcire cu 25% mai mare decat zaharul, fiind recomandat si diabeticilor datorita pozitiei joase pe scara glicemica (10% glucoza, 90% fructoza).

Biodisponibilitatea optimala a substantelor din siropurile Pediakid este rezultatul asocierii de maniera inovatoare a extractelor de plante cu fibre solubile naturale, nectar de Agave, minerale si vitamine, iar gustul plăcut este obtinut gratie utilizarii concentratelor naturale de fructe.

 pediakid-imunitate

Agava – „leacul  din bucatarie”
Frunzele de agave fierte, sub forma de ceai ajuta la purificarea stomacului, iar in forma uscata, sub forma de praf constituie un remediu natural in bolile de ficat sau hepatita. Fiertura de agava se poate folosi si la spalatul abceselor, iar in combinatie cu o lingurita de miere este folositoare la curartarea ochilor injectati.
Datorita gustului si proprietatilor sale, siropul de agave inlocuieste zaharul si mierea in retetele de dulciuri, precum si la indulcirea bauturilor. Avand o aroma slaba si un gust ce aduce cu cel al caramelului, siropul de agave poate fi folosit la pregatirea mancarurilor din carne de pasare, vita, porc, peste sau fructe de mare, precum si pentru prepararea deserturilor(tarte cu fructe, briose, budinca, clatite)
Si pentru ca in toate trebuie sa avem o masura, pentru a evita efectele neplacute ale consumului exclusiv de sirop de agave, il puteti alterna cu miere de albine de buna calitate, cu sirop de artar, cu zahar brut din trestie de zahar si cu extractul de stevie.

Este bine de stiut:

  • In popor se considera ca frunzele de agava apara impotriva deochiului
  • In Mexic, in vremurile indepartate, planta era folosita ca drog in ritualurile religioase, dar si pentru ameliorarea durerilor de dinti sau pentru vindecarea ranilor.
  • In medicina traditionala planta este utilizata ca purgativ si laxativ, impotriva tulburarilor de splina, a infectiilor pielii, furunculelor, nevralgiilor, reumatismului.
  • Agava-americana are si actiune insecticida.
  • In Mexic este cultivata drept planta textila (fibrele se folosesc pentru cusut si impletirea de sfori, franghii si carpete), iar in alte tari este apreciata ca planta ornamentala