Ne dorim ca bebelusii nostri sa fie sanatosi, veseli si daca s-ar putea sa nu fie mofturosi. Am vrea sa renunte la dulciuri, sucuri si sa le placa legumele si fructele. In unele cazuri insa aceste dorinte nu se impaca perfect cu preferintele lor. Dar pentru crearea unui stil de viata sanatos, este important ca alimentatia din timpul copilariei sa fie una echilibrata, bogata in vitamine.
O modalitate excelenta pentru a-i face receptivi la mancaruri noi este aceea de a-i implica in alegerea alimentelor, sau chiar la prepararea acestora.
Incercati sa creati impreuna jocuri in care zilnic sa invatati totul despre o anumita leguma sau un anumit fruct. Aratati-le cum trebuie alese legumele si fructele sau incercati sa le serviti intr-un mod haios. In acest fel, implicandu-i activ in acest proces, copiii vor fi mult mai receptivi pentru ca nu se vor simti obligati sa incerce alimente despre care nu stiu nimic. Ca alternativa la dulciurile si sucurile din comert aferiti-le sucuri naturale, care contin vitamina C, A sau calciu, incercand mereu alte combinatii (mere, morcovi, portocale, banane in combinatie cu lapte sau iaurt pentru a le asigura si o doza de calciu), prajituri pregatite in casa, folosind fructe congelate sau din compoturi. Puteti alterna sucurile cu lapte cu stafide , iaurt cu cereale, bogate in fibre si fier.
Totusi, mamicile trebuie sa stie ca nu trebuie sa exagereze cu sucurile, care consumate in cantitati mari reduc pofta de mancare sau chiar conduc la cresterea in greutate a copilului.
Este foarte important ca parintii sa ii ofere copilului o gama cat mai variata de alimente distribuite pe mese regulate la care iau parte toti membri familiei, incercand sa creeze o atmosfera placuta. In aceeasi masura, copilul trebuie sa decida singur cat vrea sa manance, fara sa i se impuna o anumita cantitate. Astfel, cel mic, dupa o perioada se va obisnui cu obiceiurile alimentare familiale si va invata singur cat si cand poate sa manance. Aceste obiceiuri il vor ajuta sa faca alegeri sanatoase si sa inteleaga ca mancarea este cea care ii ofera organismului energia necesara unei bune functionari.
Prin urmare, invatand copilul de mic regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase, formarea sa ulterioara ca adult se va baza pe o structura solida, ajutandu-l sa abordeze un mod de viata echilibrat si sanatos.