Nervozitatea la copii

Traim intr-o lume foarte agitata, intr-o continua miscare, suntem presati de timp, iar stresul si problemele zilnice ne fac sa devenim irascibili si din ce in ce mai nervosi. S-a demonstrat ca cei mici imprumuta din comportamentul celor din jur si incearca sa copieze gesturi si reactii in mod involuntar.

De multe ori asistam la scenele de nervozitate ale copiilor in supermarketuri, parcuri sau locuri de joaca. Multi parinti nu stiu cum sa reactioneze, si de cele mai multe ori sfarsesc prin a ceda plansetelor celor mici si prin a recurge la trucuri folositoare pe moment.

    Aceste reactii ale copiilor pot avea cauze multiple, banale, care trec neobservate de multe ori. Spre exemplu expunerea prelungita la radiatiile electromagnetice ale calculatorului, televizorului,sau alimentatia bogata in E-uri, mediul inconjurator, lipsa de echilibru în relaţiile dintre parinti si copii (tonul ridicat, dezechilibrul emoţional ) constituie adevarate pericole pentru cei mici si nu numai.

Pentru a preveni dezvoltarea unui asemenea temperament este necesar sa stim cum sa ne comportam in fata copiilor si sa dezvoltam o relatie cat mai stransa intre parinte si copil. In aceeasi masura trebuie sa ne preocupam si in gasirea unor metode pentru atenuarea sau disparitia anxietatii, agitatiei si nervozitatii copiilor.

copil-nervos-agitat

De aceea, trebuie ca parintii sa fie atenti la alimentatia copilului, asigurandu-se ca aceasta ii aduce aportul de substante minerale si vitamine, dar si la un program de somn suficient, acestea fiind conditii necesare pentru dezvoltarea copilului. Pe langa acestea, copiii au nevoie de afectiune si intelegere, de indrumarea permanenta a parintilor. Pentru ca un copil sa fie atent si receptiv la cererile parintilor, acetuia trebuie sa se explice intr-un mod cat mai simplu ceea ce i se cere, si totodata trebuie sa se simta implicat in actiunile celor mari.

Pe langa optiunea de calmare a copilului prin metode psihologice, de multe ori remediile naturiste pot ajuta la calmarea si inducerea unei stari de liniste. Astfel, musetelul,roinita hameiul, menta, floarea de portocal sunt doar o parte din plantele care pot deveni reale leacuri in linistirea micutilor, avand efecte calmante.