Moduri creative prin care putem determina copii sa manance mai sanatos

UntitledEste o adevărată provocare să îi determinăm pe copii să manance mai sanatos, mai ales din cauza promovării alimentelor de tip fast-food în mass-media. Pe parcurs ce înaintează în vârstă, la cei mici se accentuează nevoia de afiliere cu alți copii, copii care mănâncă junk food la grădiniță sau în clasele primare.

La baza unei îndrumări a copilului spre o alimentaţie sănătoasă stă stabilirea unui exemplu consistent din partea părinților. Dacă aceștia mănâncă chipsuri și gogoși în timp ce beau un suc acidulat, copiii lor vor cere aceleași lucruri.

Dacă lăsați copiii să se uite prea mult timp la emisiunile speciale pentru ei de la TV, vor fi influenţaţi astfel încât să vă ceară să cumpă...

Vitamina D, deficitară la 80% din adolescenți?

Boy growing tallAportul de vitamina D este insuficient în Europa:  80% din adolescenți au un nivel suboptimal de vitamina D, conform rezultatelor studiului European HELENE, publicat recent în British Journal of Nutrition, studiu care a inclus peste 1000 de adolescenți.

Un aport zilnic adecvat de vitamina D este esențial în copilarie şi adolescență,

datorită rolului important pe care aceasta îl deține  în dezvoltarea organismului.

Vitamina D este implicată în menținerea concentrațiilor calciului intracelular la nivelul fiziologic necesar pentru buna funcționare a sistemului neuromuscular, în diviziunea celulară 1, în reglarea sistemului imunitar, şi în transcrierea a numeroasa gene.

Un aport insuficient de vitamina D la copil duce...

Capusele Ixodes ricinus vectori pentru Borrelioza Lyme in Romania

Capusele (Ixodidele) reprezinta acarieni si nu insecte.

In Romania sunt prezente aproximativ 25 de specii de capuse din genul Ixodes. Vectorul incriminat in transmitereaBorreliozei Lyme, Anaplasmoza, Babesioza, Tularemia, Ricketioza si Encefalita de capusa, etc. este capusa Ixodes ricinus. Aceasta capusa are un areal de raspandire extins in toata Romania (Fig.1)

Screen shot 2013-07-03 at 8.07.36 AM

Fig. 1 Harta distributiei speciei Ixodes ricinus in Romania

(dupa Coipan EC, Vladimirescu AF,Ciolpan O,Teodorescu I.,2011)

cu predilectie in zona padurilor de foioase si liziera padurilor. Durata de viata a capusei in conditii bazale este de 3 pana la maximum 5 ani. Ciclul de viata cuprinde stadiile: ou (ponta poate fi alcatuita din 15000 oua), larva (de foarte mici dimensiuni)...

Farmacia din “cetatea” albinei – beneficiile propolis

Beneficiile propolisului

Propolisul sau cleiul de albine este un amestec rasinos produs de albine, aparent pentru pentru propriul “uz casnic”. Tradus din limba greaca prin “partea dinaintea cetatii”, propolisul a fost apreciat de invatatii greci ca fiind o substanta ce avea ca scop apararea stupului de agresorii externi. Astfel, s-a constatat ca albinele produc propolisul ca scut impotriva bacteriilor (actiune bactericida si bacteriostatica), a mucegaiurilor (actiune antifungica), dar si pentru mumificarea intrusilor care incearca sa patrunda in stup si sfarsesc prin moarte (insecte, soricei), invelisul de propolis nepermitand putrezirea lor. Aceste intebuintari au fost preluate si de oameni, care din cele mai vechi timpuri au ...