Vitamina D, deficitară la 80% din adolescenți?

Boy growing tallAportul de vitamina D este insuficient în Europa:  80% din adolescenți au un nivel suboptimal de vitamina D, conform rezultatelor studiului European HELENE, publicat recent în British Journal of Nutrition, studiu care a inclus peste 1000 de adolescenți.

Un aport zilnic adecvat de vitamina D este esențial în copilarie şi adolescență,

datorită rolului important pe care aceasta îl deține  în dezvoltarea organismului.

Vitamina D este implicată în menținerea concentrațiilor calciului intracelular la nivelul fiziologic necesar pentru buna funcționare a sistemului neuromuscular, în diviziunea celulară 1, în reglarea sistemului imunitar, şi în transcrierea a numeroasa gene.

Un aport insuficient de vitamina D la copil duce la apariția rahitismului, iar recent s-a stabilit o legătură cu apariția diabetului juvenil, a bolilor cardiovasculare, autoimune etc. Nivelele sub-optimale de vitamina D sunt însoțite la copii și adolescenti de dificultăți de concentrare, dureri musculare, etc, manifestări care apar înainte de apariția manifestarilor clinice.

Vitamina D este sintetizată predominant în organism, iar aportul din dietă este limitat, puține alimente sunt surse naturale de vitamina D.  Vitamina D2 (ergocalciferol) se găseşte în ciuperci, iar vitamina D3 (cholecalciferol)  în peştele gras, ulei de ficat de peşte, sau gălbenuş de ou.  Atenție, 1 galbenuş de ou acoperă doar 10 % din doza zilnică, peştele 15-25%, iar produsele din carne aproximativ 30%.

Pentru copii, Agentia Europeana EFSA consideră ca aportul zilnic necesar din alimentație  să fie de aproximativ 10μg. Suplimentarea alimentației în vitamina D este necesară chiar şi pentru cei mici (copii alimentati la sân) întrucat  1L lapte are numai 2μg. Suplimentarea alimentației în vitamina D este necesară mai ales pe timpul iernii când sinteza endogenă de vitamina D pare a fi insuficientă.

Dintre produsele disponibile pe piață, cele care includ vitamina D3 de origine naturală au o biodisponibilitate mai mare.

Deoarece vitamina D este convertită la nivelul pielii în forma sa activă, calcitriol, sub acțiunea razelor ultraviolete, expunerea la soare de minim 15 minute pe zi, este importantă.

RECOMANDAM Pediakid vitamine D3 naturala, picaturi:

vitamina d3 naturala Pediakid
vitamina d3 naturala
Pediakid

http://i-nutraceuticals.com/magazin/vitamina-d3-naturala

Referințe:

1. EFSA Journal 2009; 7(9):1227

2. ERNA (The European Responsible Nutrition Aliance), Facts about minerals vitamins and other foods with health effect 2012 ; http://www.erna.org/erna-fact-book/

3. M Gonzaless Cross et all: Vitamin D status among adolescents in Europe, the Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence study; British Journal of Nutrition (2012), 107, 755–764