Beneficiile propolisului
Propolisul sau cleiul de albine este un amestec rasinos produs de albine, aparent pentru pentru propriul “uz casnic”. Tradus din limba greaca prin “partea dinaintea cetatii”, propolisul a fost apreciat de invatatii greci ca fiind o substanta ce avea ca scop apararea stupului de agresorii externi. Astfel, s-a constatat ca albinele produc propolisul ca scut impotriva bacteriilor (actiune bactericida si bacteriostatica), a mucegaiurilor (actiune antifungica), dar si pentru mumificarea intrusilor care incearca sa patrunda in stup si sfarsesc prin moarte (insecte, soricei), invelisul de propolis nepermitand putrezirea lor. Aceste intebuintari au fost preluate si de oameni, care din cele mai vechi timpuri au beneficiat de efectele miraculoase ale propolisului. Astfel, daca in Egiptul antic propolisul era folosit la imbalsamarea mortilor pentru a se asigura pastrarea nealterata a mumiilor, in Grecia, propolisul era numit de catre filosoful Aristotel o “purificare a cerii”, recomandandu-l pentru tratarea plagilor supurande si a contuziilor.
Propolis pentru copii
Pentru ca stimuleaza si intareste sistemul imunitar, propolisul este recomandat atat bebelusilor, cat si copiilor care intra in contact cu factori externi pentru a-i proteja de raceala.
Pentru producerea propolisului, albinele culeg rasina de la cel putin 20 de specii de arbori sau flori (plop, arin, salcie, coniferi, pruni, flori din clasa clusia sau dalechampia), pe care o amesteca cu secretii salivare si ceara. Astfel, compozitia propolisului difera de la un stup la altul, de la zona la alta, sau de la o perioada la alta, aceste variatii determinand si culoarea, care depinde de sursa de rasina folosita (se gaseste intr-o gama de culori ce variaza intre verde, maro si negru, sau chiar si alb).
Propolisul este o reala sursa de substante cu efecte terapeutice, in compozitia sa regasindu-se aminoacizi, fermenti, siciliu, magneziu, fier, calciu, vanadiu, wolfram, vitamina P, acid ferulic (bariera impotriva germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), vitaminele A, B, B1, B2, E, esentiale sanatatii copiilor si adultilor, dar si o serie de substante antibiotice. Drept urmare, propolisul este considerat un preparat natural cu proprietati antivirale, antitoxice, antibiotice si antiinflamatorii, proprietati care demonstreaza eficienta sa in cel putin 200 de afectiuni, fiind cunoscut drept cel mai puternic medicament antiinfectios remaracat pana acum.
Recomandat in cazul multor afectiuni, propolisul poate fi de un real ajutor in vindecarea inflamatiilor, arsurilor (fiind un bun stimulator al refacerii tesuturilor, dar si cicatrizant), a bolilor virale (recomandat si pentru copii), bolilor aparatului digestiv (enterita, colita, ulcer), afectiunilor aparatului urinar. Rezultate vizibile se obtin in tratarea bolilor aparatului ORL (laringita, amigdalita), prin simpla aplicare externa a tincturii de propolis pe locul afectat.
In prezent, propolisul se regaseste si in compozitia pastei de dinti, si asta pentru ca este un “terminator” al bacteriilor, vindecand mucoasa bucala si gingiile inflamate, prevenind carierea dintilor si inlaturarea sangerarii gingiilor si respiratiei urat mirositoare.
Si pentru ca stimuleaza si intareste sistemul imunitar, propolisul este recomandat atat bebelusilor, cat si copiilor care intra in contact cu factori externi pentru a-i proteja de raceala. Un amanunt important care trebuie luat in calcul inainte de a folosi propolisul este testarea produsului pe o portiune mica de piele, pentru a va asigura ca nu sunteti alergic la produsele apicole. In cazul in care nu observati nicio reactie adversa (mancarimi, roseata, umflaturi), inseamna ca nu va incadrati in putinele cazuri de persoane sensibile la produsele pe baza pe propolis, astfel putand beneficiind de efectele sale “minune”.