Plang, deci…….VREAU CEVA!!! – De ce plang bebelusii

De ce plang bebelusii?    

Toti avem dreptul la libera exprimare si tot noi decidem sub ce forma o facem. Si pentru ca si bebelusii au nevoi, trairi si nemultuniri pe care trebuie sa si le exprime, modalitatea lor de comunicare o reprezinta plansul. Deci, trebuie sa intelegem ca, prin plans, bebelusul nu incearca sa ne dovedeasca ca “are plamani puternici”, ci foloseste singurul canal de comunicare pe care il are pentru a ne cere, a ne spune sau pentru a intreba ceva.


Unii parinti sunt tentati sa creada ca prin plans copilul dovedeste ca este rasfatat, si atunci prin reactii de ignorarea, pedepsire, parintii nu fac altceva decat sa amplifice starea de suferinta si sa il sperie pe cel mic, fara a obtine nimic. In astfel de situatii, nu este suficient sa il calmezi pe moment, pentru ca cel mic va ramane cu aceeasi “problema nerezolvata” si atunci starea de nelinistea va aparea din nou. Astfel, in functie de varsta si de capacitatea de intelegere a copilului, parintele trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa il determine sa exprime in cuvinte sau gesturi ceea ce simte. Si pentru ca anumite teorii argumenteaza ca inhibarea copilului atunci cand simte nevoia sa planga pot duce mai tarziu la aparitia unor probleme emotionale si de comportament, este important ca atunci cand copilul plange sa isi simta parintii aproape.
Si pentru ca la inceput este greu sa „decodifici” mesajul continut de reprizele insistente de plans, iata unele din cauzele determinante ale acestei stari de nervozitate dezvoltata la unii copii:

Vreau sa pap!
Foamea este una din cauzele care determina bebelusii sa planga. Si pentru ca atunci cand sunt micuti, trebuie hraniti des, momentele de agitatie vor fi dese.

Sunt murdar!
Senzatia de disconfort il va face sa anunte intr-un mod galagios ca trebuie sa fie schimbat. Si pentru ca aceasta cauza poate fi depistata imediat, inclusiv bebelusii care ascund acest lucru vor fi multumiti.

Mi-e somnic!
Pentru ca in primii ani de viata copiii au nevoie de multa odihna, micutii pot deveni foarte agitati si nervosi atunci cand sunt foarte obositi. De aceea este bine ca parintii sa ii creeze un program de somn pentru a evita instalarea acestor stari.

Ma doare!
Daca micutul tau plange si este nelinistit imediat dupa ce a fost hranit, s-ar putea sa il doara burtica. In cazul in care plansul copilului nu inceteaza, ba chiar mai mult, se repeta cel putin trei zile pe saptamana, bebelusul poate avea colici. In aceasta privinta, este esential sa consultati medicul pentru a va asigura ca aceasta este afectiunea de care sufera copilul dumneavoastra.

Sunt aici!
De multe ori copiii plang si din dorinta de a obtine afectiune si dragoste. In primii ani din viata, micutii isi recunosc parintii dupa miros, voce sau chiar dupa bataile inimii atunci cand ii tin la piept. Desi unii considera ca daca ii tin prea mult in brate risca sa ii rasfete prea mult, adevarul este ca in primele luni, aceasta apropiere fizica dintre parinte si copil ii ajuta sa stabileasca o legatura mult mai profunda.

Apar dintisorii!
Aparitia primilor dinti poate fi foarte dureroasa si prin urmare in acea perioada vor fi momente in care asisti de multe ori neputincios la plansetele copilului tau.

Nu inteleg!
O cauza determinanta pentru agitatia si plansul copilului poate fi contactul cu mediul exterior, necunoscut pentru el. Astfel, micutul se poate simti bulversat si depasit de combinatia de zgomote, lumini, fete necunoscute, fiind recomandat sa il tineti cat mai aproape de dumneavoastra pentru a simti ceva familiar.
In cazul in care toate aceste cazuri nu se aplica, sau inca nu puteti intelege mesajul transmis de bebelusul dumneavoastra, incercati metode universale de linistire: ascultati muzica, iesiti la aer curat, leganati-l si plimbati-l sau incercati sa vorbiti cu el.

Siropul Pediakid Nervosité asociaza ingredientele active naturale cele mai eficiente pentru a asigura o  stare de calm, linistire la copilul. copil-nervos-agitat