Socializarea – esentiala in formarea copilului

Daca ati trecut la perioada curiozitatilor si a nelamuririlor, concretizate prin eterna intrebare: De ce?, atunci inseamna ca trebuie sa va pregatiti copilul pentru interactionarea cu alti copii si cu lumea in general. De aceea, copilul trebuie format inca de micut sa se integreze intr-un mediu organizat, sa se poata descurca intr-o conversatie, fara sa se simta intimidat sau dezavantajat. Si pentru aceasta, este important ca parintii sa acorde importanta implicarii copilului in diverse conversatii, in cat mai multe jocuri interactive pentru ca astfel isi va imbogati vocabularul si isi va dezvolta abilitatile de ascultare.


Si pentru ca in aceasta etapa copiii sunt foarte receptivi si asimileaza foarte repede, parintii trebuie sa le vorbeasca in permanenta, sa le ofera raspunsuri cat mai adecvate dezvoltarii psihice, sa le stimuleze imaginatia si creativitatea prin “despicarea” informatiilor sau prin solicitarea unui raspuns/pareri proprii cu privire la un anumit subiect. Incearca sa vorbesti despre orice cu copilul tau, sa aveti o relatie deschisa, bazata pe sinceritate, astfel incat el sa gaseasca in parintii lui un exemplu si un sprijin neconditionat. Totodata, sa nu uitam ca inca de la varste fragede copilul invata cel mai bine prin imitare si prin transpunerea a tot ceea ce vede si aude in jurul lui. De aceea, parintii trebuie sa le asigure un mediu propice dezvoltarii frumoase, prin implicarea copilului in jocuri in aer liber, sau jocuri logice care sa ii dezvolte gandirea, sa ii ofere alternative in ceea ce priveste practicarea unui sport.
Sportul este foarte important in socializarea copilului pentru ca il invata sa coopereze in echipa, sa respecte reguli si sa fie corect, sa isi ajute coechipierul, dar va invata si sa se evalueze corect in raport cu cei din jurul sau. In aceasta perioada in care cei mici sunt dornici sa cunoasca tot mai multe lucruri este recomandat ca lectura sa reprezinte un “instrument” folosit de parinti pentru dezvoltarea capacitatii de asimilare, pentru ca de obicei copiii se inspira din povestile citite pentru a inventa propriile lor povesti.
Un copil sociabil se va integra fara probleme intr-un mediu necunoscut, fara sa se panicheze, se va comporta dezinvolt, va lega repede prietenii si va sti care sunt limitele care se impun in anumite relatii. Cat despre copiii cu probleme de comunicare, trebuie sa ii sprijinim, sa ii incurajam sa se exprime liber. Deci, putem spune ca parintii sunt cei mai importanti profesori ai copilului atunci cand vine vorba de initierea in tehnicile comunicarii.

Sfaturi pentru parinti:
– alege sa ii citesi povesti din care copilul sa aiba mereu de tras o concluzie
– implica-l in jocuri care se bazeaza pe folosirea limbajului non-verbal, pentru a invata sa asocieze situatiile cu anumite stari, emotii sau sentimente
– creati impreuna jocuri care se bazeaza pe respectarea anumitor reguli pentru a intelege sa isi astepte randul, sa aiba rabdare sau sa accepte atunci cand a gresit.