ACACIA – Pomul vietii

Considerat in mitologia egipteana pomul vietii, „in care se afla viata si moartea”, arborele acacia, pe langa semnificatiile spirituale, are si multe proprietati benefice organismului uman.
Intalnit in regiunile tropicale si subtropicale, predominant in Africa si Australia , acacia este o planta ce apartine familiei Fabaceae si poate fi intalnita sub mai multe forme. Noi vom detalia caracteristicile unei specii numita Acacia senegal, care este cunoscut sub denumiri precum Acacia de cauciuc sau Copac arabic/senegalez de cauciuc. Ajungand la o inaltime de maximum sase metri, acacia are un aspect interesant datorita coroanei foarte ramificate, a frunzelor frumos colorate si a florilor sale care emana un miros placut.


Inca din cele mai vechi timpuri, acestei plante i s-au gasit diverse intrebuintari. Incepand cu radacinile si scoarta din care se fabricau franghii, guma arabica obtinuta din secretia produsa de acest arbore, semintele care sunt comestibile si pana la lemnul care este folosit in constructii sau pe post de combustibil, acacia senegal este o adevarata sursa de materie prima pentru industrii diferite.
Cu mult timp in urma, guma arabica era folosita pe post de adeziv pentru plicuri, timbre, etichete, dar si in obtinerea unei hartii impermeabile. Se spune ca egiptenii o foloseau intr-un amestec pentru obtinerea cernelii pentru scris, dar si pentru imbalsamarea mumiilor.
Guma arabica obtinuta din acacia este utilizata industria alimentara (cresterea vascozitatii alimentelor), industria farmaceutica (remediu pentru pielea inflamata, infectia tractului respirator), in cosmetica (confera stabilitate produselor de machiaj ) sau in producerea de vopsea, textile, bautura.
Fibrele de acacia senegal au o actiune benefica asupra aparatului digestiv atat prin distrugerea toxinelor, stimularea activitatii intestinelor, cat si prin actiunea antimicrobiana. Ajuta la detoxifierea organismului, dar si in preventia obezitatii, si asta pentru ca inlatura senzatia de foame.
Fibrele de acacia controleaza transformarea glucidelor in sistemul digestiv, ajuta la reglarea zaharurilor din sange, avand un efect benefic pentru diabetici.

Fibrele de Acacia sunt o componenta  esentiala in toate siropurile Pediakid, fiind utilizate pentru efectul lor prebiotic, de favorizare a dezvoltarii  florei normale a intestinului, efect ce creeaza un mediu favorabil pentru absorbita mineralelor, vitaminelor si extractelor de plante

Efectul preniotic este amplificat de asocierea cu nectar de agave.