Mentionata in primul tratat medical antic numit “Papyrus Ebers”, planta de aloe vera era adusa ca ofranda la funeraliile faraonilor pentru a asigura nemurirea spirituala a faraonului. Africanii foloseau planta de aloe vera pentru a tine spiritele malefice departe de casele lor. Astfel, inca de la descoperirea plantei, cu mii de ani in urma, aloe vera a impresionat prin puterea curativa personalitati istorice remarcabile (Alexandru cel Mare folosea pentru vindecarea ranilor soldatilor planta de aloe vera, iar Marco Polo mentioneaza in descrierile sale efectele terapeutice ale plantei).
Avand “radacinile” in Africa de nord, est si sud, China, India, insulele Oceanului indian, aloe vera a inceput sa fie cultivata in Barbados, insulele Dominicane, Texas, California, Arizona, Mexic. Aloe vera face parte din familia liliaceelor, fiind o planta subtropicala. Considerata un adevarat remediu natural, planta “convinge” prin denumire despre proprietatile sale miraculoase, “aloe” provenind din arabescul “aloeh” care se traduce prin “seva cristalina si amara”, iar “vera” traducandu-se din latina prin “adevarata”. Fiind cunoscute peste 250 de specii de aloe vera, in urma cercetarilor medicale in domeniu, s-a ajuns la concluzia ca aloe vera este specia care a dat cele mai puternice rezultate medicale.
Planta de aloe vera creste in jur de 1 metru inaltime si prezinta in jur de 12-15 frunze carnoase cu margini zimtate, care cresc direct din pamant si ating o greutate situata intre 700-1500gr. Componenta “valoroasa” a plantei este gelul de aloe vera care se regaseste in frunze, avand un continut bogat in substante benefice organismului (12 vitamine, 20 minerale, 18 aminoacizi, peste 75 nutrienti si 200 componenti activi). Un aspect important in ceea ce priveste utilizarea gelului de aloe vera il reprezinta instabilitatea acestuia, acest dezavantaj fiind dat de faptul ca dupa numai doua ore de la taierea unei frunze, sucul obtinut se oxideaza extrem de repede, pierzand majoritatea principiilor active. Cu toate acestea, oamenii au reusit atat prin metode traditionale si naturiste (macerata in miere si vin), cat si prin metode stiintifice (adaugarea unor antioxidanti naturali: vitamine A,C si E), stoparea oxidarii, produsele pe baza de gel de aloe vera fiind primele care au reusit sa atinga standardele de calitate ale Consiliului Stiintific pentru Aloe. Pe langa gel, planta contine o alta substanta importanta, numita aloina (lichid galben cu gust amar), care se gaseste imediat sub coaja frunzei, si care este folosita sub forma de praf drept laxativ.
Aloe vera are asupra organismului efecte durabile, mentinandu-l intr-o stare fiziologica sanatoasa, intarind sistemul imunitar si oferindu-i posibilitatea de regenerare (stimuleaza regenerarea celulara). Folosita ca medicament, aloe vera are efect dezinfectant, antiinflamator si antiseptic, asigurand tratarea si ameliorarea multor probleme de sanatate. Demonstrandu-se prin studiile cercetatorilor americani ca tratamentul natural cu aloe duce la diminuarea infectiilor stomacale si ulcerului in proportie de 85%, extractul din frunzele plantei detoxifica si normalizeaza tractul digestiv, astfel favorizand absorbtia alimentelor si regenerararea vilozitatilor intestinale.
Pe langa acestea, aloe vera este indicata in cazul eczemelor, ranilor sau arsurilor, prin aplicarea frunzei direct pe rana, iar pentru tratarea conjunctivitei, cataractei sau a urciorului se poate administra sub forma de picaturi. Produsele pe baza de aloe vera poate reprezenta o adevarata “minune” si in cosmetica, aloe vera fiind eficienta in rezolvarea unor probleme precum caderea parului, prevenirea aparitiei matretii, hidratarea pielii uscate, calmarea si revigorarea pielii iritate. Gelul de aloe vera se poate utiliza pentru protectia pielii, putand fi folosit impreuna cu o crema de protectie solara. Este bine de stiut si faptul sucul de aloe vera este foarte eficient in indepartarea negilor, dar si in combaterea oboselii. Consumul sucului de aloe vera previne acumularea grasimii, fiind de un real ajutor in cadrul curelor de detoxifiere.
Nu trebuie omis faptul ca aloe vera are efect laxativ, fiind foarte bun in cazurile de constipatie, si ca tocmai din cauza acestei proprietati poate sa duca la dureri abdominale, stari de voma si greata.
Pediakid Spray Nez-Gorge cu extract de Aloe Vera (efect antiritant şi cicatrizant asupra mucoasei), ameliorează confortul respirator în caz de răceală, facilitează evacuarea mucozitaților şi calmează durerile de gât