Din dorinta ca micutii lor sa fie sanatosi si sa beneficieze de tot ceea ce este mai bun pentru ei, mamicile incearca sa le ofere orice pentru a-i feri de orice factori nocivi. De aceea, multe mamici isi pun intrebari referitoare la administrarea multivitaminelor, si asta pentru ca unii specialisti nu sunt convinsi de necesitatea administrarii unui complex de vitamine copiilor care nu prezinta semne de deficienta.
Astfel, indiferent de situatie, este recomandat sa se tina seama de indicatiile medicului inainte de a-i da copilului multivitamine.
Vitaminele sunt esentiale pentru dezvoltarea sau refacerea organismului si de aceea trebuie sa stim ca desi sunt indispensabile, exista cazuri cand organismul nu le sintetizeaza deloc. Si pentru ca alimentele zilnice contin vitamine intr-o masura prea mica, consumul suplimentar de multivitamine reprezinta o varianta „de salvare” impotriva unei alimentatii deficitare. Adaosul de multivitamine este folositor pentru sanatatea fiecaruia, dar si in perioadele de convalescenta, contribuind la reglarea proceselor biochimice sau a unor functii ale organismului.
Astfel, pentru a se dezvolta armonios, corpul copilului are nevoie de vitamine si minerale care sa-i furnizeze nutrientii si energia necesara. Desi toate vitaminele sunt importante, fiecare contribuind intr-o anumita masura la cresterea celui mic, lipsa anumitor vitamine din alimentatia copilului poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.
De aceea, in cazul in care copilul refuza sa consume alimente care contin vitamine, precum galbenusul de ou care contine vitamina A si vitamina C, fructe si legume in stare naturala, bogate in vitamina C, produse lactate, incercati sa-i oferiti copilului suplimente de multivitamine. Este bine de retinut faptul ca administrarea in surplus a anumitor vitamine si minerale nu este recomandata. Pentru a evita aceasta situatie, trebuie sa cititi cu atentie prospectul si sa va asigurati ca multivitaminele alese nu contin fier in cantitati mari (cu exceptia cazului in care copilul este anemic si medicul vi l-a recomandat), pentru ca o supradoza de fier ii face rau copilului, ca si suprodoza altor vitamine, din cauza ca supradozarea unor vitamine impiedica absorbtia altora (supradoza de calciu va impiedica absorbtia fierului din alimentele consumate).
Pentru a intelege necesitatea prezentei vitaminelor in alimentatia copiilor,indiferent de modul procurarii acestora, iata rolul unora in dezvoltarea organismului:
Vitamina C pentru copii este foarte importanta. Ajuta la intarirea oaselor, a dintilor si poate fi regasita in: citrice, ardei rosii, coacaze, macese, agrise, spanac, iar lipsa acesteia scade imunitatea organismului, provoaca tulburari metabolice generale.
Vitamina D ajuta la fixarea calciului in corp, fiind importanta pentru fortifierea si cresterea oaselor si a dintilor, iar vitamina E este necesara pentru copiii nascuti prematur. Calciul este esential pentru sanatatea oaselor, sursa principala de calciu din alimente fiind produsele lactate.
Si pentru ca indiferent de cat se straduiesc parintii sa le asigure prin intermediul meselor zilnice aportul necesar de vitamine, copilul are totusi nevoie sa-si completeze „golurile”din alimentatie prin administrarea corecta de multivitamine.