“Cand Mos Ene nu vine pe la gene” – Somnul la bebelusi

Aveti un mic somnoros incapatanat, care refuza sa inchida ochisorii cu usurinta? Atunci trebuie sa gasiti metoda optima prin care sa ii induceti starea de liniste necesara instalarii somnului. Si pentru ca parintii sa nu isi stabileasca propriul program dupa”regulile” celui mic, trebuie sa inceapa prin stabilirea unui program fix de somn, pentru ca bebelusul sa se deprinda cu acest “ritual” zilnic.


Somnul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, si de aceea, parintii trebuie sa stie ca bebelusii au nevoie de 14 ore de somn in fiecare noapte, pe langa orele de somn din timpul zilei. Si pentru ca micutul tau sa adoarma rapid si sa aiba un somn linistitor si profund, inainte de ora de somn creati un cadru relaxant. Spre exemplu incercati sa ii faceti baita inainte de ora de somn, urmata de un masaj, pentru ca toate acestea nu vor face decat sa contribuie la stimularea circulatiei si la instalarea unei stari de relaxare totala. Pentru a face din mersul la culcare un moment de nerefuzat, il puteti obisnui cu “ora de lectura” sau cu un cantec de leagan, activitate care il va atrage si va determina un somn lin ce il va purta pe cel mic spre “taramul viselor”. Si pentru ca bebelusul tau are nevoie sa se simta protejat in permanenta, stati langa el pana cand adoarme.
In cazul in care nicio metoda nu il poate determina pe micutul tau sa cedeze in fata oboselii, si dimpotriva, este foarte agitat inainte de a adormi, atunci incercati sa gasiti cauzele nelinistii lui. In acest scop, incercati evitati sa consumati (in cazul in care alaptati) sau sa nu ii dati celui mic alimente care il pot agita (ciocolata, sucuri, produse care contin cafeina) cu cel putin 6 ore inainte de culcare, si in aceeasi masura, evitati mesele consistente inainte de ora de somn. Totodata, este de preferat ca cel mic sa nu adoarma cu televizorul sau radioul si nici sa i se schimbe locul in care este obisnuit sa adoarma.

pediakid-somn

Si daca cel mic nu se agita din cauza unor factori clari (aparitia primilor dintisori, colici, o anumita suferinta), mamicile pot incerca sa il linisteasca si sa il ajute sa adoarma cu ceaiuri, sauproduse pe baza pe plante precum levantica, maghiran, musetel sau hamei. Toate acestea trebuie experimentate, deoarece somnul este un factor de echilibru pentru copii, asigurand stimularea hormonului de crestere.
De aceea, in cazul in care va simtiti depasiti de situatie, nu ezitati sa apelati la sfaturile specialistilor, pentru ca buna dezvoltare a celor mici depinde si de somnul pe care acesta il are.

 Recomandăm: Pediakid Sommei, ameliorează somnul la copii