„Malaria, febra dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori ( cum ar fi tantari si capuse) constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.
Boala Lyme sau Borelioza Lyme este o boală infecţioasă produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin înţepături de capuse. Trebuie menţionat că nu toate căpuşele sunt purtătoare de această bacterie şi că nu toate înţepăturile de capuse produc boala Lyme. Afecţiunea este atent monitorizată în România din anul 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în 2013 au fost diagnosticate 1.052 decazuri de boală Lyme, cu 60% mai puţine decât în anul precedent, cand au fost depistate 1.762 de cazuri.
„Boala Lyme poate fi prevenită simplu prin înlăturarea capusei, toaletarea plăgii şi administrarea unei doze de antibiotic, la indicația medicului. Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reprezintă în niciun caz o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului”, a adăugat conf. dr. Alexandru Rafila
Recomandăm: Pediakid Bouclier Insect, spray natural anti tantari si capuse