Planta Echinacea
Avand origini in florile salbatice raspandite pe campurile Statelor Unite ale Americii si Canadei, florile de echinacea erau folosite pentru tratarea unei game largi de afectiuni, inclusiv pentru muscaturile de insecte si serpi otravitori. Desi exista multe specii de echinacea, numai trei sunt folosite in medicina, si anume: Echinacea pallida, Echinacea angustifolia si Echinacea purpurea. Fiind foarte eficienta in tratarea racelii, echinacea a devenit esentiala in medicina americana in jurul anilor 1800. Astfel, datorita beneficiilor sale, planta a inceput sa fie cultivata pentru prima data in Germania, popularitatea plantei crescand considerabil in ultima perioada. In prezent, recoltarea neautorizata a plantei salbatice este interzisa, unele specii de echinacea aflandu-se pe listele cu plante pe cale de disparitie, fiind ocrotite prin lege.
Echinacea este o planta perena, inrudita cu papadia, cu o tulpina care atinge si un metru inaltime, avand flori albe, roz sau rosii, asemanatoare ca forma cu margaretele, cu o zona centrala de culoare rosu-maroniu, radacinile si partea aeriana fiind folosite in scop medicinal. Astfel, daca din planta uscata se fac ceaiuri si extracte, echinacea se poate consuma si in stare proaspata, sub forma de suc, in aceasta stare continand anumite substante chimice pe care planta nu le mai are dupa ce se usuca. Din radacinile de echinacea se prepara remedii pentru vindecarea ranilor, cunoscutul „ulei de sarpe”, folosit impotriva veninului de sarpe.
Echinacea pentru copii are efecte imunostimulatoare, fiind folosita in preventia si tratarea infectiilor virale, administrarea de echinacea ducand la cresterea celulelor imune din sange, determinand cresterea rezistentei la boli a organismului. Astfel, echinacea este folosita drept „scut” impotriva racelilor, gripei, colicilor, infectiilor respiratorii. Pentru ca are proprietati antiinflamatorii, antiseptice si cicatrizante, echinacea se foloseste sub forma de creme pentru tratarea ranilor de la suprafata epidermei (eczeme, acnee, herpes, plagi infectate, intepaturi de insecte, etc.), dar se poate folosi si pentru masaj de catre persoanele care sufera de reumatism.
Echinacea este considerata un antibiotic natural, fiind folosita in lupta cu virusurile, bacteriile, infectiile respiratorii si genito-urinare. Totodata, echinacea sustine sistemul imunitar in perioada de convalescenta si stimuleaza activitatea hepatobiliara, contribuind la detoxifierea organismului.
In ceea ce priveste contraindicatiile, este bine de retinut faptul ca echinacea nu este recomandata pentru persoanele care sufera de lupus, boala Crohn, scleroza multipla, hepatita, tuberculoza, artrita,diabet, leucemie (pe perioada tratamentului). In aceeasi categorie intra si femeile insarcinate, persoanele alergice si copiii sub 2 ani.
Siropul Pediakid Imuno fort conține vitamina C, minerale (Cupru) necesare funcționării normale a sistemului imunitar,precum și o combinație unică de extracte de plante (Acerola, Broccoli, Echinacea, Ginseng, Măceș) și de propolis.