Ginseng

      Supranumit „esenta divina”, „elixir de viata lunga” sau „iarba a pamantului”, ginseng provine din China si America de Nord. Considerat un leac universal, in China  se spune ca ginseng se regaseste in orice reteta prescrisa de medic. Folosit in trecut de stramosii nostri pentru a inlatura oboseala si pentru a se energiza, ginsengul era considerat „alimentul nemuririi”. Astfel, datorita calitatilor sale, se spune ca in antichitate ginsengul era foarte pretuit, costul sau apropiindu-se de cel al aurului.

              Exista doua tipuri de ginseng: panax ginseng sau ginseng chinezesc si panax quinquefolius sau ginseng american. Si pentru ca fiecare tip de ginseng are calitati medicinale unice, este cunoscut faptul ca cel asiatic este stimulator, contribuind la imbunatatirea circulatiei, iar cel american este are efecte calmante, fiind benefic in probleme ale tractului respirator sau pentru combaterea febrei. Si cum cuvantul panax provine din limba greaca si se traduce „vindeca totul”, este de inteles de ce in Asia ginsengul este consumat ca un revitalizant pentru intreg  organismul.

                Ginsengul ajuta la intarirea sistemului imunitar, consumul acestuia oferind organismului vitamine, aminoacizi, oligoelemente si 15 categorii de ginsenozide (au efect antistres, avand aceeasi structura cu hormonii antistres din corpul uman). Studiile au demonstrat  ca ginsengul imbunatateste memoria si reflexele, creste performantele fizice si intelectuale, coordonarea motrica si vizuala indiferent de varsta. Totodata, consumul de ginseng ajuta muschii sa absoarba si sa foloseasca oxigenul, inlaturand oboseala musculara, stimuleaza digestia, elimina stresul psihic si previne disfunctiile sexuale atat la barbati cat si la femei, fiind si un bun afrodisiac(ginseng fiind tradus de chinezi „esenta barbatilor”-gin=barbat, seng=esenta).

               Datorita unei substante continuta de ginseng, si anume saponina, care contine antioxidanti, ginsengul contribuie la incetinirea procesului de imbatranire si ajuta sistemul imunitar in rezistenta la boli. Saponinele mai au un rol important in reglarea tensiunii, colesterolului si tensiunii arteriale. Trebuie precizat faptul ca exista opinii diferite in ceea ce priveste efectele ginsengului, si asta din cauza acestor substante care se gasesc in radacinile de ginseng. Astfel, unii specialisti afirma ca uneori ginsengul poate provoca nervozitate, somnolenta si chiar tensiune arteriala excesiva. Mai exact, aceste reactii sunt cauzate de mai multi factori precum tara in care este cultivat,  solul si clima, saponinele avand capacitatea de adaptare regionala, ajutand planta sa se adapteze schimbarilor fizice, chimice si biologice care intervin. Si pentru ca procentul de saponine regasit in ginseng difera de la o specie la alta, aceste diferente determina efectele consumului de ginseng. Din aceste motive este recomandat sa achizitionati ginseng doar din magazine specializate.

               Trebuie retinut faptul ca ginsengul nu este recomandat celor care sufera de diabet pentru ca aceasta planta poate scadea nivelul de zahar din sange. Aceeasi recomandare este valabila si pentru persoanele care sufera de cancer la san, ovarian, prostata, fibrom uterin, dar si pentru  femeile insarcinate, toate acestea pentru ca ginsengul panax poate prezenta efecte estrogenice.