Copilul NU este un adult în miniatură, el are propriile sale caracteristici. Gustul, de exemplu, este perceput foarte diferit. Principalele componente ale aromelor (sărat, dulce, acru, amar) asociate cu diferite texturi (crocante, moi) şi compoziția fizico-chimică a alimentelor, duc la dezvoltarea rapidă a preferințelor la copii: „Imi place” sau “Nu, nu-mi place”.
De foarte devreme, deşi ar trebui să mâncăm diversificat, apar preferințe alimentare bine definite, dar nu neapărat şi sănătoase; astfel, printre cele 20 de alimente populare la copii, nu există nici un tip de legume, în timp ce printre cele mai urâte 20 alimente, există peste 10 tipuri de legume!
Noi înțelegem dificultatea luptei pe care o dau mamele pentru a diversifica alimentația copiilor și pentru a asigura hrana sănătoasă a acestora.
Hrana copiilor nostri merită toată atenția
Copilul, in mod natural, nu dorește să-i diversifici alimentația. Această tendință este și mai pronunțată în cazul copiilor obezi. Amintiți-vă că proporția de copii obezi a crescut de patru ori în ultimii treizeci de ani.
Rezultă o dietă monotonă, cu o poftă pentru dulciuri sau o poftă foarte pronunțată pentru anumite alimente.
Ştim că aceste alimente sunt bogate in carbohidrați, iar aceștia sunt cei ce induc secreția de serotonină din creier, rezultând, temporar, un sentiment de bunăstare. Acest fenomen, cunoscut în prezent, poate duce la atitudini real compulsive la copii cu risc ridicat de tulburări psihologice.
Cu toate acestea, hrana copiilor merită toată atenția noastră. Este cunoscut faptul că aceasta poate determina în mare parte tulburările ce pot apărea în viața de adult.
Comportamentele alimentare ale copiilor noștri joacă un rol-cheie în dezvoltare, in mod particular datorită nevoilor crescute de micronutrimente necesare pentru a asigura o creştere armonioasă.
Să îi ajutăm pe copii noştri să se dezvolte armonios!
Deficiențele alimentare pot cauza si aparitia unor tulburări fiziologice comune, cum ar fi disfuncții intestinale, starea de oboseală, lipsa de dinamism, tulburări de somn, alergii…
În practică, este important a nu se demoniza anumite alimente, chiar dacă acestea nu sunt foarte interesante pentru o nutriție sănătoasă, ci să le integrăm un pic mai variat în dieta de fiecare zi.
Încercați să introduceti copiilor dumneavoastra toate categoriile de produse alimentare, inclusiv fructe și legume evitând în același timp un comportament neadecvat.
Copilăria, o perioadă critică a vieții
Alimentația trebuie să fie echilibrată şi adaptată nevoilor crescute de micronutrimenți din perioada creștere și dezvoltare a copiilor, şi are o influență determinantă asupra stării de sănătate a viitorului adult.
Dar de multe ori această perioadă este, de asemenea, un moment dificil pentru părinții preocupați de dezvoltarea puilor lor.
Lipsa poftei de mâncare duce la o dietă dezechilibrată, ce impactează buna funcționare a organismului copilului şi la apariția de tulburări de creştere, sau modificări de tonus, nervozitate, sau răceli recurente. Acestea sunt o realitate de zi cu zi pentru majoritatea părinților care nu au alternativă naturală la aceste lucruri aparent mici, care pot avea consecințe negative asupra dezvoltării lor.
Suplimentele alimentare naturale pentru copii
Suplimentele alimentare pentru copii nu sunt medicamente. Ele sunt formulate pentru a ameliora echilibrul de zi cu zi a copiilor noştri, şi conțin microdoze de elemente nutritive, care nu depăşesc necesarul cotidian. Chiar şi în cazul ideal ar unei alimentii sănătoase, bine echilibrate, este aproape imposibil să acoperim integral necesarul de micronutrimente în dozele cerute de organism. De aceea, nu ezitați să administrați copilului dumneavoastră în mod regulat, suplimente alimentare din ingrediente naturale, de bună calitate.
De exemplu, despre un copil care nu doarme bine, pare agitat sau are un apetit mai scăzut decât de obicei, medicul pediatru vă va spune probabil că este sanătos, deoarece nu are nici febră sau alte dureri, dar va găsi o soluție, recomandând administrarea unui supliment natural pe bază de plante. De exemplu, Sommeil Pediakid, sirop pe bază de extracte de flori de mușețel, flori de lavandă, floare de portocal, roiniță, păducel, maghiran, mangan, magneziu și fosfor.
Suplimentele alimentare pentru copii pot fi luate preventiv, pentru a întări organismul înainte de perioada de schimbare a anotimpurilor. Curele sunt de obicei între 10 şi 30 de zile, şi pot fi administrate începând de la o vârstă fragedă, dupa ce alimentația copilui este diversificată. La nevoie, putem relua cura, o dată pe trimestru. În caz de dubii, adresați-vă medicului sau farmacistului.
DA, suplimente alimentare pentru copii, dar numai de calitate!
Suplimentele alimentare pentru copii noştri trebuie alese cu mare atenție. Pentru aceasta este important să se verifice formula: identificați zaharurile adăugate inutil, alcoolul, pe care le cunoaștem ca fiind nocive și, de asemenea, să ne asigurăm că formulele nu conțin alte ingrediente decât vitamine, oligoelemente și / sau plante recunoscute pentru virtuțile lor terapeutice.
Gama de siropuri Pediakid oferă o inovație exclusivă: nectarul de agave, ce este recomandat în special pentru copii, deoarece este fabricat pe bază de zahăruri naturale nerafinate, şi are un indice glicemic scăzut.
Siropurile Pediakid sunt fabricate exclusiv în Franța, în conformitate cu normele de calitate și control GMP impuse de documentele CE N°178/2002 și N° 852/2004, iar Laboratoarele Ineldea sunt certificate ISO 9001.
Cifre oficiale*:
- Aproape unul din zece copii consumă suplimente alimentare în mod regulat, cel puțin o dată pe an (Studiul INCA 2).
- Aproape două treimi din suplimentele alimentare sunt consumate în formă de cură, atât de copii cât și de părinți (rezultatele obținute de AFSSA)
- In medie, durata consumului de suplimentele alimentare la copii pe an este de 2 luni şi jumătate
- 12 % din copii ce utilizează suplimente alimentare, utilizeză aceste produse în mod regulat, pe toată durata anului sau aproape (INCA studiu)
- În 70% din cazuri, achiziționarea suplimentelor alimentare pentru copii se realizează la recomandarea unui medic , farmacist sau nutriționist
(* Articolul AFFSA – octombrie 2009)