Roinita – Farmacia intr-o planta

Roinita (Melissa officinalis) este o planta melifera, aromatica cu o serie de proprietati curative. Cunoscuta si ca melisa, lamaita, roiste, iarba-albinelor sau buruiana stupului, roinita este considerata un „elixir al tineretii” datorita efectelor relaxante si revigorante asupra organismului. Folosita sub diverse forme din timpuri stravechi, roinita era folosita ca leac impotriva muscaturilor veninoase, in calmarea afectiunilor cardiace si nervoase sau in indepartarea melancoliei si a starilor tensionate. Se spune ca in antichitate, aceasta era plantata langa poarta pentru a-i feri pe locatari de spiritele rele. Un alt efect miraculos al acestei plante il descoperisera calugarii carmelitani, care inventasera un leac pe baza de roinita, numit „spirtul de roinita”.

Imprastiind un miros foarte frumos, asemanator lamaii, roinita creste in tufe dense, atingand o inaltime de aproximativ 90-100 cm, iar la spect se aseamana cu urzica, desi roinita prezinta mici flori de culoare alba, alb-galbuie sau alb-liliachie.

 Pe langa toate proprietatile acestea vehiculate de-a lungul timpului, in prezent studiile specialistilor au demonstrat ca roinita este foarte buna in tratarea afectiunilor digestive. Astfel, roinita calmeaza spasmele stomacale, favorizeaza eliminarea gazelor, echilibreaza digestia, stimuleaza pofta de mancare, elimina greata si ajuta la tratarea colicilor, gastritei, dar si in calmarea durerilor abdominale la copii. Pe langa acestea, roinita  este foarte apreciata si datorita uleiului esential utilizat in industria farmaceutica si cea cosmetica, avand efect antidepresiv. Roinita este recunoscuta si pentru efectele sale calmante, dar si pentru cele antiherpetice.

 Consumat sub forma de ceai in mod constant, roinita este eficienta in combaterea ametelilor, starilor nervoase si a durerilor de cap. Ceaiul de roinita se recomanda in tratarea racelii, febrei, insomniei, starii de agitatie, tusei, afectiunilor cailor respiratorii, ametelilor si tulburarilor de ritm cardiac. Acest ceai este benefic pentru copii si studenti in perioada examenelor pentru ca stimuleaza memoria, concentrarea si capacitatea mentala, specialistii asociindu-l cu limpezirea memoriei  si cu longevitatea.

Frunzele de roinita maruntite se pot folosi pentru tratarea inflamatiilor si muscaturilor de insecte, ranilor, avand efect cicatrizant si antiseptic.

2d4ead2b051f68867d445e6dce75ac190a4cd2ad

Pe langa toate aceste efecte terapeutice, datorita aromei placute a roinitei, aceasta se foloseste si ca aromatizant pentru incaperi, dar si pentru condimentarea unor preparate alimentare. Frunzele proaspete de roinita sunt folosite si in salate.

Prin urmare, cand copilul dumneavoastra da semne de agitatie, nervozitate, il doare burtica si nu se poate linisti, nu ezitati sa ii faceti un ceai de roinita.

 

Sirop Pediakid Bebe Gaz cu extract de roinita