Micul mofturos

Te confrunti cu refuzul categoric al micutului tau cand ii pui in fata farfuria cu mancare? Daca inca nu te-ai panicat , trebuie sa stii ca micutul tau nu este un caz singular. Multi parinti se confrunta cu nazurile si incapatanarea copiilor atunci cand vine vorba de mancare, insa este important sa stim sa delimitam cazurile care dau motive de ingrijorare de cele banale.


De multe ori parintii, din dorinta de protectie le ofera prea mult si mult prea insistent orice cred ca este bun pentru puiutul lor. Astfel, nu trebuie sa apelati imediat la medic cand cel mic va refuza, ci intai de toate este bine sa analizezi situatia si sa stabilesti daca cel mic are cu adevarat o problema sau doar exagerezi…
In acest sens, poti incepe prin tinerea unei evidente a ceea ce manaca cel mic pe parcursul unei zile, si astfel poti constata ca ceea ce ii oferi tu este peste limitele lui normale.
Daca cel mic refuza anumite alimente sau un anumit fel de mancare, nu il forta sa le manance. Insa poti incerca sa ii servesti respectivele alimente sub o forma care sa nu tradeze “identitatea ingredientelor”(sub forma de supa, sosuri care insotesc felurile lui preferate, in salate impreuna cu alte legume care ii plac). Asa ca daca micutul tau se dezvolta normal si ia in greutate, atunci nu ai motive de ingrijorare pentru ca asta inseamna ca micutul tau consuma exact atat cat are nevoie.
Evita sa ii dai prea multe lichide pentru ca acestea contribuie la scaderea poftei de mancare. Acelasi lucru se intampla si in cazul dulciurilor servite intre mese. De aceea, atunci cand copilul simte nevoia de o gustare este bine sa ii oferi fructe proaspete pentru ca reduc pofta de dulcuri si sunt foarte sanatoase. Mamicile, pentru a-i starni interesul ii poate oferi copilului fructele si legumele intr-un mod cat mai apetisant, sub forma piureurilor, supelor crema sau a salatelor.
Foarte important este ca cel mic sa manance atunci cand ii este foame si sa nu fie ademenit la masa cu promisiuni “dulci” sau sa se simta obligat sa manace ”tot din farfurie”, pentru ca toate acestea ii vor crea o reticenta atunci cand vine vorba de servirea mesei.
Particularizand, exista cazuri in care refuzul categoric si in mod repetat a alimentelor pot semnala anumite afectiuni, si de aceea trebuie sa consultati un medic.