Moduri creative prin care putem determina copii sa manance mai sanatos

UntitledEste o adevărată provocare să îi determinăm pe copii să manance mai sanatos, mai ales din cauza promovării alimentelor de tip fast-food în mass-media. Pe parcurs ce înaintează în vârstă, la cei mici se accentuează nevoia de afiliere cu alți copii, copii care mănâncă junk food la grădiniță sau în clasele primare.

La baza unei îndrumări a copilului spre o alimentaţie sănătoasă stă stabilirea unui exemplu consistent din partea părinților. Dacă aceștia mănâncă chipsuri și gogoși în timp ce beau un suc acidulat, copiii lor vor cere aceleași lucruri.

Dacă lăsați copiii să se uite prea mult timp la emisiunile speciale pentru ei de la TV, vor fi influenţaţi astfel încât să vă ceară să cumpărati acele produse nesănătoase.

Supermarketurile obișnuite sunt invitații la dezastru. Toate acele cutii de cereale și prăjituri promovate la emisiunile pentru copii de la TV vor atrage atenția celor mici la locul de vânzare. Ei vă vor cere acele produse, iar dacă nu le vor primi se vor simți respinşi.

O idee bună ar fi să luați copiii la cumpărături când doriți să achiziţionaţi produse în vrac, de la un magazin care oferă alimente sănătoase.

Sugestii creative de la experții în nutriţie

Toți experții în nutritie recomandă ca familia să consume acelaşi tip de alimente. Este încurajat gătitul alimentelor într-un mod cât mai gustos și servirea legumelor împreună cu orez sau cartofi. Înarmați-va cu calm și răbdare, dar fiți fermi în acţiunile voastre.

Un aspect important în disciplina este să se evite forţarea copilului să consume întreaga lui porție de mâncare. Forţarea crează o atitudine negativă cu privire la orice aliment se află în acel moment în farfuria lui. De asemenea descurajează copilul să acorde atenție semnalelor de saturaţie la maturitate.

Acest lucru cere o discriminare. Trebuie să observaţi dacă cel mic este într-adevăr sătul sau se păstrează pentru desert, un motiv pentru care desertul nu trebuie inclus în meniul de acasă.

Combinând desertul, care conţine carbohidraţi simpli și zahăr care se digeră rapid, cu digestia lentă a alimentelor de la felurile principale se crează fermentaţia, o digestie defectuasă şi tulburări ale tractului gastro-intestinal pe termen lung. Este un amestec nesănătos pentru cei tineri şi oameniii cu vârste mai înaintate.

Nu recompensaţi copilul cu dulciuri sau sucuri acidulate, este o acțiune autodistructivă. A fost efectuată o cercetare cu copii mici, folosindu-se etichete sau cărți viu colorate pe post de recompensă pentru consumul de legume. Amintiți-vă cum vă simţeaţi atunci când primeaţi o bulină roșie la grădiniță sau în clasele primare.

Este în regulă să aveți la îndemână câteva dulciuri pe care să le oferiţi ocazional copilului între mese. Totuși încercați să vă orientaţi spre produse de la brutăriile sau magazinele care vând alimente cât mai sănătose. De exemplu cumpăraţi fructe proaspete precum merele, bananele, căpşunile, prunele, stafidele, etc. Puteți adăuga și câteva nuci crude organice și ulei de nuca de cocos sau popcorn organic proaspăt făcut.

Familiarizaţi copiii cu legumele crude, folosind un sistem de bar de salate. Tăiați mărunt verdeţuri, roşii, broccoli, morcovi, castraveţi şi oferiţi-le ca un platou pentru a-i încuraja să îşi facă propria salată.

Evitaţi uleiurile pentru salate cu acizi grasi nesaturati create pentru a prelungi termenul de valabilitate dacă doriți ca cei mici să rămână sănătoşi.

O altă abordare ar mai fi adaugarea unor topping-uri interesante, sos de roşii sau marinara, un sos de smântână ușor sau ciuperci la legumele înăbuşite sau gătite la aburi.

Nu este recomandat să le serviţi copiilor lapte pasteurizat care provine de la vacile injectate cu antibiotice și hormoni de creștere. Acesta este otravă curată. Este recomandat să procuraţi lapte proaspăt. De asemenea puteți opta pentru laptele de migdale sau cel de cocos (reţetă pentru laptele de cocos: http://www.elanaspantry.com/diy-coconut-milk/).