Eucaliptul
Eucaliptul creste pe teritoriile Australiei, Tasmaniei, dar si in zona de est a Indoneziei si face parte din familia Myrtaceae, dezvoltandu-se sub forma unui arbore sau arbust ce prezinta frunzele verzi pe tot parcursul anului. Eucaliptul este un arbore gigant (poate atinge un diametru de 20 m si pana la 150 m inaltime) care creste foarte repede (circa patru metri pe an), are un lemn de esenta tare, cultivarea lui producand o semnificativa reducere a umiditatii pamantului. Astfel, eucaliptul poate „supravietui” chiar si incendiilor, si asta datorita semintelor rezistente la foc si a radacinilor care sunt adanc infipte in pamant. Despre eucalipt se poate spune ca este un arbore „respingator”, din cauza frunzelor sale care sunt toxice, singurul animal care se poate apropia de acesta fiind ursuletul koala.
Intrebuintari: Preparatele din eucalipt sunt recomandate ca adjuvante in tratamentele impotriva tusei convulsive si a tusei iritante, a racelii, astmului si sinuzitei, in fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice.
Datorita frunzelor sale bogate in flavonoide (proprietati antioxidante), cumarine (substanta aromatizanta), ceara, ulei eteric aromat, piperitona, eucaliptul prezinta proprietati medicinale. Pentru uz medicinal, pe langa frunze, se foloseste si scoarta, din care se pot prepara tinctura, pudra, infuzie sau decoct. Pe langa acestea, frunzele sunt folosite pentru obtinerea uleiului eteric, cunoscut la un moment dat sub denumirea de „Menta de Sidney”, datorita asemanarii efectelor mentei cu cele ale uleiului (efecte calmante asupra problemelor digestive). Uleiul esential de eucalipt poate fi folosit cu efecte benefice pentru prevenirea sau tratarea infectiilor respiratorii, pentru purificarea atmosferei, in calmarea si tratarea tusei (actiune expectoranta), racelii, sinuzitei, bronsitei.
Avand proprietati antiseptice si antiinfectioase, produsele pe baza de eucalipt pot fi folosite in tratarea plagilor si a eczmelor. In aceeasi masura, utilizarea eucaliptului da rezultate si in cazul afectiunilor cailor urinare, reumatismului, diabetui, dar are efecte pozitive si asupra migrenelor. Astfel, masarea cu ulei de eucalipt atenueaza durerile reumatice, cele musculare, dar poate duce prin masarea fruntii si a tamplelor la instalarea unei stari linistitoare, fiind recomandat si in cazul afectiunilor sistemului nervos.
In ceea ce priveste modul de administrare al uleiul de eucalipt, pentru uz extern trebuie sa il diluati inainte de a-l aplica pe piele (combinatii cu lavanda, cuisoare, rozmarin, scortisoare, etc), iar in cazul racelilor, se pot face inhalatii cu ulei de eucalipt de 2-3 ori pe zi, evitand iesitul in frig. Ceea ce trebuie stiut ca, folosit in cantitati foarte mari, uleiul de eucalipt poate fi toxic, iar in cazul copiilor sub 12 ani, mamelor care alapteaza, gravidelor si persoanelor cu afectiuni digestive si hepatice grave, uleiul de eucalipt nu este recomandat.